Administrators Administrator Posted September 6, 2024 Administrators Share Posted September 6, 2024 Kıymetli öğrencilerim, Topluluğumuzdaki bir grup arkadaşımız derslerinden geçer puan aldılar, tahmin edebiliyorum ki sevinçliler. Ve diğer gruptaki arkadaşlarımız da maalesef yetebilecek düzeyde puan sağlayamadılar. Hiç biriniz bir diğerinizden nazarımda daha ileri ya da daha geri değilsiniz, hiç birinizin sınav evrakına bir diğerinizden daha fazla ya da daha eksik bir skorlama yap(a)mayacak şekilde yaklaşmak durumundayız ve öyle de oluyor. Sınav skorlarınız size tahsis edebileceğimiz maksimum puanları göstermektedir. Değil 2, hocam 1 puan daha deseniz de bu mümkün değil. Her sene/dönem kendi adıma düzeltmem/güncellemem gereken hususları tespit eder, mümkünse bunlarla ilgili önlemlerimi alırım. Sizlerin tarafınızda ise sizlere hatırlatmak istediğim, belki bilinçli olarak tercih ettiğiniz, belki de farkında bile olmadığınız hatta belki de umurunuzda dahi olmayan bir takım hususlar var, yine de bunları bir düşünün derim: 1. Öncelikle bir çoğunuzun yeterince emek verememiş olabileceğinizi düşünüyorum ya da sistematik bir çalışma anlayışı ve düzenine sahip olamayabilirsiniz. Bunu bir düşünün ve bu hususta haklı isem önlem alın lütfen. Örneğin her gün ders çalışıyor musunuz? Bence hayır! 2. Her bir dersinizi iş hayatınızdaki bir proje gibi düşünün. Bu projelere son "n" saat kala ya da son bir hafta 2/3 gün kala mı çalışmaya başlayacaksınız? Bunların çoğu 6 aylık, 1 senelik projeler olacak, belki de hayatınızın uzun bir döneminde o projeyi yaşatacaksınız, bu sorumluluk sizde olacak. O zaman derslere neden sınavlara çok yakın bir zaman kala, kısa bir zaman aralığında çalışılır ki? 3. Sizler mühendis olacaksınız; mühendis yaptığı her işi eksiksiz yapan, sağlam bir mesleki bilgi, merak, kültür ve olgunluğa sahip olmalıdır. Öyle misiniz? 4. Derse, kalem, silgi, defter, kitap ile geldiğiniz oldu mu hiç? Hiç derste not aldınız mı mesela? 5. Vaktinizi nasıl geçiriyorsunuz? Kaç saat uyuyor, kaç saat uyanıksınız? Uyanık olduğunuz zamanlarda ne yapıyorsunuz? Bu zaman dilimlerinde yaptıklarınızın size ne faydası var? Ailenize ne faydası var? Sevdiklerinize ne faydası var? Ne öğretiyor size? Neye yarıyor? Maddi bir karşılığı var mı? Gerçek bir maneviyat karşılığı var mı? İleriki hayatınızda önemleri nedir? Bu yaptıklarınızı yapmasaydınız, başka (ve hatta daha doğru) şeyler yapsaydınız, hayatınız nasıl değişirdi? 6. Kimle yarışıyorsunuz? Yarışıyor musunuz? Arkadaşınızla mı? Yarışmıyor musunuz? Yoksa kendinizle mi yarışmalısınız? Klasik ama "önemli olan hedefe varmak değil, önemli olan yolda olmak". Hedefin doğru bir hedef olduğunu bilemeyiz, ama yolda eminim ki karşınıza bir çok yeni hedef çıkacak. Yolda mısınız? 7. Hocam notumu FD yapar mısınız, yapamam. Hocam 1 puan verir misiniz, veremem. Hocam 74 değil de 75 bandına geçirebilir misiniz, yapamam. Hocam bursum var, evet dönemin başında da vardı. Hocam çok acımasızsınız, hayır, tam tersine, diyorlar ya: "filmi anlatmadan ağlarsın, sen nasıl bir insansın" diye, hah işte ben tam da öyle biriyim. Ama dimdik durmalıyım, doğru bildiklerimi size katıksız, yalansız, dolansız aktarmak, öğretmek, söylemek durumundayım. 8. Bazılarınızın tabii ki yüzüme başka arkamdan başka konuştuklarınızı yakınen biliyorum. Umurumda mı? Tabii ki umurumda. Üzülüyor muyum? Evet. Ama ne yapabilirim? Hiç bir şey. Herkes kendi ateşini yanında taşır. Benim ateşim beni yakacak, sizin ateşiniz ise sizi. Ben doğru bildiğimi yapıyorum. İçim rahat. Vicdanım rahat. Hiç birinize hak etmediğiniz gibi davranmadım, emeğimi esirgemedim, sizi kırıp üzecek bir hareket yapmamak için çok dikkatli davrandım. Ama bazılarınız yoklama için geldi, bazılarınız uyudu, bazılarınız telefonu ile oynadı, bazılarınız yandaki ile konuştu, bazılarınız derse bile gelmedi, bazılarınız acaba bu yaptığım doğru mu / yanlış mı diye düşünmeden hiç de sakınmadan neye güldüğünü anlamasam da gözüme baka baka manasızca güldü, yüzüme karşı gülmedi arkamı dönünce fısıldadı bir de üstüne güldü, kimi sanki kendisi sınıftaki hocaymış gibi davrandı, kimi nasıl ders anlatmam gerektiği hususunda akıl verdi, kimi ek gelir peşinde olduğumu ima etti, ......... 9. Yol yakınken kendinize gelin. Bir aynaya bakın bakalım. Karşıdaki kişiden memnun musunuz? İyi bir yerde mi? İyi bir durumda mı? Nitelikli mi? Vakti, zamanı, oturması, kalkması, uyuması, uyanması, dinlenmesi, yürümesi, koşması, giyinmesi, okuması, çalışması, çevresi, kendisi, sözleri, tavırları, ........ nitelikli mi? Yarına hazır mı? Bu dünyada tek başına kalsa, idare edebilecek durumda mı? Bir düşünün, kimseniz yok, kimsenin umurunda da değilsiniz, 1 kuruşunuz yok, 1 kuruş da kimse size vermez, tek başınasınız. Hadi bakalım. Bir düşünün. Ayakta durabilecek misiniz? Neye yararsınız? Ne yapabilirsiniz? 10. Biliyorum, diyorsunuz ki şimdi oturmuş bunları yazmış. Vakti çok herhalde. Değil. Çok az vaktim var, hatta yetişemiyorum. Ama sizleri de önemsiyorum. Niye mi? Aileleriniz için. Onlar sizlerin bu yukarıda saydıklarımın hepsini harfiyen yaptıklarınızı zannediyorlar. Öyle mi? Yapıyor musunuz? Yoksa acaba gerektiği kadar dürüst ve samimi olamayabilir miyiz? Acaba onların bize verdikleri değere değecek işler yapmıyor olabilir miyiz? 11. Yine biliyorum ki, bir çoğunuz bu yazıyı okumayacaksınız. Muhtemelen ilk "Kıymetli öğrencilerim" ifadesini ve ardından gelen cümleyi okuduktan sonra okumaktan vazgeçeceksiniz. Buraya kadar gelmiş iseniz bu saatte bunları yazdığıma değmiş demektir. Bakın ben size noktasına, virgülüne kadar yazdım. Kırmadan, dökmeden, üzmeden, samimiyetle, içimden gelenleri yazıya döktüm. Biriniz de çıksın desin ki hocam şöyle şöyle. CP1 ve LDvT anketlerini 23er kişi doldurmuş. Arkadaşlar açın bir fake eposta. Yazın. Yazın siz de 11 madde, bırak 11 maddeyi yaz döşe bir paragraf, de ki şurada haksızsın, sen şöylesin, sen böylesin. Yok, sıfır gayret. Unutmayın, yazmak da güzeldir. Bu da benden size ufak bir hediye, iyi dinlemeler: 26 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arshya Razavi Nematollahi Posted September 7, 2024 Share Posted September 7, 2024 Alper Hocam ganom 3.21 , şuana kadar sizin dersler harıcınde başka hoca dersleri tek bir ders kalmadım( rıcam lütfen benim transkript ve farklı dersler notlatım bakınız) , yeni 4.sınıf oldum o kadar üstten ders geçtimki şuan sadece lojik dahilde 4 dersim ve 2 staj kalıyor. sız benim bakış göreceksiniz mantıklı mı ben yabancı uyruklu öğrenci olarak Türkiye geldim(benim durum Türkiyede International studenttir) , bütün dersler geçtim hiç bir ders kalmadım ama sizin dersler C yi 4 kez aldım son olarak geçtim , lojik bu kez kaldım 5.kez almak zorundayım. benim piskoloji bozuldu, bu yaz lojiği ve 2 seçmeli ders aldım , sabah akşama kadar lojik çalıştım dedim bu kez geçiyorum vize 60 final 32...., o seçmeliler birisi 100 aldım diğeri 75 ama o kadar üzgünümki lojik kaldım , demekki bu yaz hiç bir şey yapmadım tüm çalışmalarım boş oldu. yine bahar dönemi için lojiği çalışıyorum Link to comment Share on other sites More sharing options...
Channel Member Arda Kaan Özsoy Posted September 7, 2024 Channel Member Share Posted September 7, 2024 Uzun bir yazı olacak gibi baştan uyarımı geçeyim... 10 hours ago, Administrator said: 1. Öncelikle bir çoğunuzun yeterince emek verememiş olabileceğinizi düşünüyorum ya da sistematik bir çalışma anlayışı ve düzenine sahip olamayabilirsiniz. Bunu bir düşünün ve bu hususta haklı isem önlem alın lütfen. Örneğin her gün ders çalışıyor musunuz? Bence hayır! Dönem içinde belli sebeplerden dolayı salmış durumdaydım. Olduğundan daha çok gözümde büyütmüşüm bu dersi dedim yazın. Ki hala dönem içindeki vizenin ve finalin daha kolay olduğunu düşünen biri olarak yazın son iki hafta çalışmayla bile geçilebilecek bir dönem olduğunu düşünüyorum. Ha bunu söylerken de arkadaşlarım lütfen bunu ego vs. gibi algılamasın. Elimde 2007'den de sınav var. O tarzda olsa belki bu puanları alamayabilirdim bunu da açık açık söyleyeyim. Fakat şunu da söylemeden geçmeyeyim bence çoktan seçmeli mantıklı değildi bu sınav için. Kağıt düzeninden dolayı zaten bi oraya bi oraya geçmek zorunda kaldık ne yazık ki... 10 hours ago, Administrator said: 2. Her bir dersinizi iş hayatınızdaki bir proje gibi düşünün. Bu projelere son "n" saat kala ya da son bir hafta 2/3 gün kala mı çalışmaya başlayacaksınız? Bunların çoğu 6 aylık, 1 senelik projeler olacak, belki de hayatınızın uzun bir döneminde o projeyi yaşatacaksınız, bu sorumluluk sizde olacak. O zaman derslere neden sınavlara çok yakın bir zaman kala, kısa bir zaman aralığında çalışılır ki? Herkes adına yorum yapamam bu muhabbette fakat kendime dönüp bakacaksam bir kaç yorumum var. Ne yazık ki ileri düzeyde dikkat dağınıklığım var. Bu illetle (gerçekten raporlu bir şekilde, laf arasında değil) boğuşanlar iyi bilir ki sadece ders değil hayatın her anında odaklanamamak ve ertelemek büyük bir problemdir. Hatta türlü ilaçlara başvurulur (bkz: concerta 72mg, kırmızı reçete). Şunu söylemeden de geçmeyeyim. Bu hocanın sebep olduğu bir problem değil. Hiç bir zamanda olmadı. Bu tamamen kişinin kendiyle alakalı. O yüzden bir suç bulmuyorum size yada başkasına. Bunun yanında bazılarımız günlük gülistanlık yaşarken bazılarımızın hayatı çok yoğun geçiyor. Bununda illaha ki etkisi vardır. 10 hours ago, Administrator said: 3. Sizler mühendis olacaksınız; mühendis yaptığı her işi eksiksiz yapan, sağlam bir mesleki bilgi, merak, kültür ve olgunluğa sahip olmalıdır. Öyle misiniz? Buna bende katılıyorum. Sadece sınavda değil hayatın her noktasında böyle. Beni bu forum dışında tanıyanlar bilirler bazen gereğinden fazla goygoy yaparım, ciddiyetsizimdir. Ama üniversite ve meslek hayatında durum farklı olmalı. Ciddi konularda "aa bu durum ciddi" diyebilmeli insan (evet bir porçay referansı). Son dönemlerde mühendislik kavramının içi gittikçe boşaltılmasının da bir etkisi var bunda. Çoğu kişi artık sadece okumuş olmak için mühendislik okuyor. Hayatımda tutunduğum her şeye çok bağlı kalan biriyim. Mühendislikte hep bunun bir parçası oldu. Ne kadar şakasını yapsak etsek de sınavda düzgün çizip özenelim diye 3d lojik cetveli basıp dağıttım arkadaşlarıma. 10 hours ago, Administrator said: 4. Derse, kalem, silgi, defter, kitap ile geldiğiniz oldu mu hiç? Hiç derste not aldınız mı mesela? Bu tamamen haklı bir yorum bir şey diyemeyeceğim. 10 hours ago, Administrator said: 5. Vaktinizi nasıl geçiriyorsunuz? Kaç saat uyuyor, kaç saat uyanıksınız? Uyanık olduğunuz zamanlarda ne yapıyorsunuz? Bu zaman dilimlerinde yaptıklarınızın size ne faydası var? Ailenize ne faydası var? Sevdiklerinize ne faydası var? Ne öğretiyor size? Neye yarıyor? Maddi bir karşılığı var mı? Gerçek bir maneviyat karşılığı var mı? İleriki hayatınızda önemleri nedir? Bu yaptıklarınızı yapmasaydınız, başka (ve hatta daha doğru) şeyler yapsaydınız, hayatınız nasıl değişirdi? Bu da doğru bir bakış açısı. Bu dönem olarak bakacaksak son 2 haftam soran herkese konu anlatmak yada insanlardan konu dinlemekle geçti. Bundan öncesinde de aynıydı. Fakat anlamadığım bir durum var. Herkes birbirinden bilgi saklamaya çalışıyor. Sınavdan kaç aldığını eksik söylüyor, sınavla alakalı bilgi alıyor söylemiyor vs.. Elimde 2 yıldır bütün derslerin en bulunmaz notları bile var. Bunu da hiç bir zaman kimseden sakınmadım. Discord'da dev bir arşiv oluşturduk. Fakat insanlar yardımcı olmayı bir tarafa bırakın hiç bir şey yapmadılar. Arşive ulaşan bilgileri alan kenara çekildi. Anlamıyorum bazen diyorum ki bizim üniversite de çan eğrisi mi var acaba? Başka hiç bir mantıklı açıklaması yok çünkü bu konunun. CoW zamanlarını hatırlayanlar özelikle cow #4 için yaptığımız o 34 kişilik beyin fırtınasını hatırlar. O gece kalanlarla gece 5-6'ya kadar kod yazıp tartıştık. (napalım be özledik şöyle dayanışmaları. Yalan mı söyleyelim...) 10 hours ago, Administrator said: 6. Kimle yarışıyorsunuz? Yarışıyor musunuz? Arkadaşınızla mı? Yarışmıyor musunuz? Yoksa kendinizle mi yarışmalısınız? Klasik ama "önemli olan hedefe varmak değil, önemli olan yolda olmak". Hedefin doğru bir hedef olduğunu bilemeyiz, ama yolda eminim ki karşınıza bir çok yeni hedef çıkacak. Yolda mısınız? Buna ek olarak bence arkadaşlarla yarışmak, rekabet etmek güzel şeydir (bkz: win win durumu). Fakat bence bir önceki madde de de bahsettiğim gibi doğru ve şerefli bir şekilde yarışmakta önemli. İllaha herkesin kulağına geliyor bir şeyler. "Grupta böyle çözmüşler ama yanlış. Herkes yanlış yapıyor soruyu. Kim attıysa s*lakmış" gibi şeyler de duydu bu kulaklar. E kankam söylesene o zaman doğrusunu? Anlatmak zorunda da değilsin ha. Sadece bence bu yanlış de ya. Ama ne yazık ki o da yok. Gerçekten üzücü bir durum. Hatta acınası buluyorum olayı herkes için. 10 hours ago, Administrator said: 7. Hocam notumu FD yapar mısınız, yapamam. Hocam 1 puan verir misiniz, veremem. Hocam 74 değil de 75 bandına geçirebilir misiniz, yapamam. Hocam bursum var, evet dönemin başında da vardı. Hocam çok acımasızsınız, hayır, tam tersine, diyorlar ya: "filmi anlatmadan ağlarsın, sen nasıl bir insansın" diye, hah işte ben tam da öyle biriyim. Ama dimdik durmalıyım, doğru bildiklerimi size katıksız, yalansız, dolansız aktarmak, öğretmek, söylemek durumundayım. Açık konuşayım ganom çok kritik bir noktada 1 puan harf notumu, harf notumda olası ganomu toparlama ihtimalimi arttırıyor. Ama bir kez bile not istemedim. Hem sizin bu konudaki tutumunuzu biliyor hem de böyle kritik ve okul olarak zorlandığımız bir ders için doğru bulmuyorum. 10 hours ago, Administrator said: 8. Bazılarınızın tabii ki yüzüme başka arkamdan başka konuştuklarınızı yakınen biliyorum. Umurumda mı? Tabii ki umurumda. Üzülüyor muyum? Evet. Ama ne yapabilirim? Hiç bir şey. Herkes kendi ateşini yanında taşır. Benim ateşim beni yakacak, sizin ateşiniz ise sizi. Ben doğru bildiğimi yapıyorum. İçim rahat. Vicdanım rahat. Hiç birinize hak etmediğiniz gibi davranmadım, emeğimi esirgemedim, sizi kırıp üzecek bir hareket yapmamak için çok dikkatli davrandım. Ama bazılarınız yoklama için geldi, bazılarınız uyudu, bazılarınız telefonu ile oynadı, bazılarınız yandaki ile konuştu, bazılarınız derse bile gelmedi, bazılarınız acaba bu yaptığım doğru mu / yanlış mı diye düşünmeden hiç de sakınmadan neye güldüğünü anlamasam da gözüme baka baka manasızca güldü, yüzüme karşı gülmedi arkamı dönünce fısıldadı bir de üstüne güldü, kimi sanki kendisi sınıftaki hocaymış gibi davrandı, kimi nasıl ders anlatmam gerektiği hususunda akıl verdi, kimi ek gelir peşinde olduğumu ima etti, ......... Sanırım şu 2 yılda karşılıklı olarak fikir ayrılığına en çok düştüğünüz öğrencilerinizden biri olabilirim. Bazı arkadaşlarıma göre benzememizden, bazı arkadaşlarıma göre de zıt karakterler olmamızdan kaynaklanıyor bu durum. Kırıldığım konularda oldu, en zıt şekilde karşı fikir sunduğum da. Bunu daha önce forum hakkında tartışalım'da da söylemiştim. Çağın en zor problemlerinden biri de insanların tartışmayı negatif bir şey olarak algılaması. Tartışmak güzel şeydir insanın ufkunu genişletir. Ama artık çoğu tartışma bir sonuca bağlanamıyor, kimsenin fikri değişmiyor. Ha değişmek zorunda da değil bu arada. Toplum olarak her konuda kutuplaşmayı, fanatikleşmeyi seviyoruz. Bir sürü içeriğim onaydan geçememiştir 2 yıldır. Fakat bu asla benim forumu bırakmama neden olmadı (bakıldığı zaman onaylanmama konusunda zirveye oynuyor olabilirim lol). Dönem dönem buna çok alındığım zamanlarda oldu. Ama bunu hiç bir zaman tartışmaktan çekinmedim. Hatta okulda da bekleyip konuştuğumuz zamanlar olmuştu. Bunlara rağmen sanırım en çok entry giren kişiyim galiba. Dediğim gibi tartışmak güzel şey ama insan hatayı kendi de aramalı ilk baş. 10 hours ago, Administrator said: 10. Biliyorum, diyorsunuz ki şimdi oturmuş bunları yazmış. Vakti çok herhalde. Değil. Çok az vaktim var, hatta yetişemiyorum. Ama sizleri de önemsiyorum. Niye mi? Aileleriniz için. Onlar sizlerin bu yukarıda saydıklarımın hepsini harfiyen yaptıklarınızı zannediyorlar. Öyle mi? Yapıyor musunuz? Yoksa acaba gerektiği kadar dürüst ve samimi olamayabilir miyiz? Acaba onların bize verdikleri değere değecek işler yapmıyor olabilir miyiz? Yorumsuz. İyi ki de yazılmış güzel bir tartışma konusu. 10 hours ago, Administrator said: 11. Yine biliyorum ki, bir çoğunuz bu yazıyı okumayacaksınız. Ne yazık ki yüksek ihtimalle bu yazıyı da. Ee ne demiş Jefe: Yangın yeri buralar. Yangın yeri whatsapp grupları 😛 Sevgiler yarasa🦇 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elif Ep Posted September 7, 2024 Share Posted September 7, 2024 Tüm emekleriniz için teşekkür ederim Alper hocam. AA ve BA ile iki dersten de geçmek çok sevindirici 🙂 Dağı tırmanırken akmayan terler inerken gözyaşına dönüşürmüş. Urfanın dağlarına çıkarken zorlandım, çok ter döktüm ama sonunda başardım sizde çabalayın arkadaşlar zirve güzel 🙂. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Board Member ✪ Beyza Nur Taşkesen ✪ Posted September 9, 2024 Board Member Share Posted September 9, 2024 (edited) AlberT Eınteın 'ın "Önyargıları parçalamak atomu parçalamaktan daha zordur" sözünden hareketle, bence biz insanlar için sadece okul ve sınav bazında değil, herhangi olay ile karşılaşırsak karşılaşalım, öncesindeki önyargıyla o olayın nasıl sonuçlanacağını az çok kestirebiliriz.Kestiremediğimz durumda da en kötü yaşayarak öğrenir ve önyargının hayatımıza etkisini tekrar takrar daha fazla idrak ederiz.Kendi adıma sizin dersinizin de önyargıdan fazlaca nasibini aldığını düşünüyorum hocam.İlk aldığımdan bu yana her oturup çalışmamda bu konu aslında zor değilmiş ,neden daha önce bu kadar zor geldi dediğim çok oldu .İlkinde zaman yönetimini güzel planlayamadım,ikincisinde ilk konulara öncelik verip diğer kısımlara ağırlık vermedim vs..Bütün bunları yaşamamdaki sebebim de ilk üstten aldığımda fark ederek ve yahut etmeyerek zor bir ders olduğuna dair kafamda oluşturduğum önyargıydı diyebilirim.Sadece konuyu da elbette buna bağlayamam.Zaman yönetimi ,erteleme ,günü gününe çalışmamanın etkisi ve bu zamana kadar ezberci sistemin etkisiyle öğrendiğimi, mantığını kavradığımı sanıp, aslında ezberlediğimi farketmemden kaynaklı böyle bir sonuçla karşılaşmış da olabilirim bunu da söylemeden geçemem elbette. Bir diğer yandan sanki bu dersi geçersem mühendislik ünvanının altını hakkıyla doldurabileceğim düşüncesi de oluşmadı da değil zaman geçtikçe 🙂 .Elbette öğrenciler olarak öğretmenlerden farklı açıdan bakabiliyoruz, öğrenci olarak zıt fikirlere sahip olduğumuz, niye hoca böyle yapıyor dediğimiz noktalar oluyor, bazı konularda sizlerle aynı düşünemiyor ve bizler için daha kolay ve rahat olana yönelebiliyoruz doğal olarak.Dönem ve sınıf atladıkça artık gerçekten amaçlarını ,hayallerini gerçekleştirme istediği ek olarak projeler yapma, iş hayatında deneyimleme gibi bir çok düşünce ağır basıyor ve belki de bu okul içi ve okul dışı çalışmalar arası dengeyi tutturamadığımız için böyle sonuçlarla da karşılaşabiliyor da olabiliriz.Burada birden fazla etkenden bahsedebiliriz aslında.Sizlerden aldığımız geri dönütler bir hayli kıymetli biz öğrenciler için.Bazen nerede hata yaptığımız ve yahut nerede eksiklerimiz olduğunu dinlemenin, bizlerin kariyer hayatında başarılı adımlarla ilerlememizde oldukça kıymetli olduğunu düşünüyorum.Verdiğiniz emekler ve değerlendirmeleriniz için dikkate almak üzere müteşekkiriz...😊 Edited September 9, 2024 by Beyza Nur Taşkesen 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emre Can Duman Posted January 6 Share Posted January 6 teşekkürler Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts